Kwaliteit

Dat onze leden zorg ontvangen van goede kwaliteit is voor ons erg belangrijk. We kijken bij de contractering dan ook naar de kwaliteit van de zorg. Kwaliteit kent veel verschillende aspecten. We vinden het daarom belangrijk om te luisteren naar onze leden en in gesprek te gaan met onze zorgaanbieders. We willen daarbij de kwaliteit van zorg borgen en aansluiten bij het geldende Generiek kompas voor de wijkverpleging.

 Transparantie en ervaringen

Om de kwaliteit van zorg te borgen, stellen we (minimum)eisen aan onze zorgaanbieders. Deze eisen vindt u terug in de bijlage van ons inkoopbeleid 2026.

Het is daarbij belangrijk dat we inzicht hebben in de kwaliteit van zorg die onze leden ontvangen. Transparantie daarover is essentieel. We verkrijgen belangrijke inzichten door te luisteren naar de ervaringen van cliënten. Bijvoorbeeld de ervaringen en beleving van cliënten die verzameld zijn in de PREM (Patient Reported Experience Measure) Wijkverpleging. Die inzichten helpen onze leden bij het kiezen van hun zorgaanbieder. Wij volgen hierbij de afspraken die zijn vastgelegd in het Generiek kompas.

Kwaliteit van zorg en de bevindingen hierover zijn onderwerpen waarover we graag van gedachten wisselen met zorgaanbieders. Dit doen we onder andere samen met onze medisch adviseurs.

 Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan'

Om de kwaliteit van zorg te borgen, volgen we het geldende Generiek kompas. In de ambitie van het Generiek kompas staat onder andere beschreven dat wijkverpleging goede zorg en ondersteuning zal bieden. Maar dat er ook een toenemend beroep moet worden gedaan op de zelfredzaamheid van de cliënt en de naasten. We kijken daarbij naar wat een cliënt zelf kan. Eventueel met hulp van de omgeving en inzet van (technologische) hulpmiddelen. Vervolgens wordt bekeken wat er aanvullend nodig is aan fysieke zorg. Zoals beschreven is in het V&VN normenkader.

 Integraal aanbod wijkverpleging

Bij kwalitatief goede zorg vinden we het belangrijk dat onze leden gebruik kunnen maken van een integraal zorgaanbod in de wijkverpleging. Ons uitgangspunt is dat we integrale zorg inkopen bij zorgaanbieders die alles in huis hebben: generalistische zorg waar het kan én specialistische zorg waar dat nodig is. Dit draagt bij aan een herkenbaar team rondom een cliënt en gaat versnippering tegen.

Van zorgaanbieders verwachten we daarbij dat ze alle onderdelen van de wijkverpleegkundige zorg kunnen leveren. En dat zij zich verantwoordelijk voelen voor een integraal zorgaanbod in hun regio. Dit zorgt ervoor dat onze leden de best passende wijkverpleging kunnen ontvangen wanneer dat nodig is. Maar ook ondersteunt dit bij het zo lang mogelijk verantwoord thuis blijven wonen. Dit zien wij als een belangrijk onderdeel van kwaliteit: Kwaliteit van zorglevering met aandacht voor kwaliteit van leven.

 Palliatief terminale zorg

In de laatste fase van het leven is goede palliatief terminale zorg (PTZ) enorm betekenisvol. Wij vinden het belangrijk dat alle zorgaanbieders integrale wijkverpleging leveren aan onze leden. Palliatief terminale zorg is hier onderdeel van. Juist in deze kwetsbare fase van zorgverlening vinden wij het belangrijk dat onze verzekerden kunnen rekenen op toegankelijke en continue zorgverlening.

Ons beleid is er op gericht dat wijkverpleegkundigen in deze fase doen wat nodig is. Dat noemen we ook wel passende zorg, waarbij aansluiting bij de (on)mogelijkheden van het netwerk van onze leden voorop staat.

 Ketenafspraken dementie

Casemanagement vinden wij een belangrijke voorwaarde om met dementie langer verantwoord thuis te kunnen blijven wonen en kwaliteitsnormen te borgen. Een deskundig en vast aanspreekpunt is daarbij van belang. Zie voor meer informatie over de wijze waarop VGZ dit inkoopt ons inkoopbeleid 2026.

Wij volgen de afspraken binnen Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over de doorontwikkeling van casemanagement in dementiezorg en de organisatie van dementiezorg in netwerken dementie. In lijn hiermee borgen wij de ketenafspraken dementie binnen onze zorgkantoorregio’s

 Medische kindzorg

Gezien de specifieke context en de zorgzwaarte van de intensieve zorg voor kinderen, vinden wij het belangrijk dat zorgaanbieders met expertise op dit gebied deze zorg verlenen. We kopen dit in als aparte doelgroep. Dit doen we bij zorgaanbieders die ook zorg leveren aan andere doelgroepen onder de aanspraak wijkverpleging en/of zorgaanbieders die alleen kindzorg thuis leveren. Verpleegkundige dagopvang en verblijf voor kinderen kopen we in als specialistische zorg bij medische kindzorghuizen en verpleegkundige kinderdagverblijven.

 Ziekenhuisverplaatste zorg

Dicht bij huis als het kan, verder weg als het moet. Dat is ons uitgangspunt als het gaat om passende zorg en meer regie op gezondheid voor onze leden. Want het blijkt steeds vaker mogelijk om zorg in de thuissituatie van de patiënt te leveren in plaats van in het ziekenhuis. Ziekenhuisverplaatste zorg noemen we dat. Een fijn alternatief voor zowel de patiënt als voor de zorgaanbieder. Tegelijkertijd moeten we de druk op schaars (wijkverpleegkundig)personeel bewaken, de zorgkosten verlagen en natuurlijk garanderen dat de zorg veilig, verantwoord en van hoge kwaliteit blijft. Daarom hebben we kaders opgesteld waarbinnen ziekenhuisverplaatste zorg kan plaatsvinden.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam