Vanaf 2025 wilde de NZa cliëntprofielen introduceren bij de bekostiging van de wijkverpleging. Deze cliëntprofielen geven inzicht in de zorgvraag op basis van cliëntkenmerken. Op die manier zouden zorgverzekeraars nog betere gesprekken kunnen voeren met zorgaanbieders over passende zorg, zodat we hier vervolgens de juiste bekostiging op kunnen toepassen. Maar vanwege een Kamermotie mogen de cliëntprofielen niet in de regelgeving worden verwerkt door de NZa, waardoor deze niet ingezet kunnen worden in de bekostiging voor 2025.
Daarom ziet de NZa het schrappen van de cliëntprofielen uit het huidige experiment rondom passende bekostiging in de wijkverpleging als enige optie. Hierbij blijven het vrije, integrale tarief en de prestaties voor langere termijn behouden en zouden we gaan werken met een generieke prestatie ‘wijkverpleging'. Op basis van deze generieke prestatie kunnen zorgverzekeraars alleen geen inhoudelijk gesprek voeren met zorgaanbieders.
Vanwege het vervallen van de cliëntprofielen voeren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de NZa, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en branchepartijen op dit moment gesprekken over de bekostiging van de wijkverpleging in 2025. ZN pleit ervoor de huidige ZN-doelgroepen te blijven gebruiken in de bekostiging.
Het gebruik van ZN-doelgroepen is voor zorgverzekeraars namelijk een voorwaarde om inhoudelijke gesprekken te kunnen voeren met zorgaanbieders en afspraken te kunnen maken over passende zorg. Ook is deze bekostigingsvorm bekend bij betrokken partijen en hoeven zorgaanbieders hier geen aanpassingen voor te doen op de korte termijn. Op dit moment lijkt ons dit de beste optie om tijdige, kwalitatieve afspraken te maken voor 2025.
Juridisch advies wijst echter uit dat het delen van de huidige ZN-doelgroepen mogelijk problematisch is omdat er medische gegevens in voorkomen. Het gebruik van de ZN-doelgroepen zou wel toegestaan zijn als dit wordt opgenomen in de NZa-beleidsregels.
Het ministerie van VWS, de NZa, branchepartijen en ZN zijn het nog niet eens over de wijze van registreren en declareren in 2025. Afhankelijk van de doorlooptijd en de uitkomst van deze gesprekken, kunnen wij mogelijk pas later een aanbod doen voor de Zorgovereenkomst Wijkverpleging dan gepland. Uiteraard doen wij ons best om de deadlines in ons inkoopbeleid te halen, of anders zo snel mogelijk na de deadline onze overeenkomsten aan te bieden. Zodra er meer bekend is over de bekostigingsvorm voor 2025 en wat dit betekent voor het contracteerproces, maken wij dit bekend met een wijziging van ons inkoopbeleid.