Wijziging inkoopbeleid 2025: Declaratie op basis van ZN-doelgroepen blijft van kracht in 2025

28-08-2024
In het hoofdstuk ‘Procedure zorginkoop’ van ons inkoopbeleid Wijkverpleging 2025 introduceerden we de bekostiging op basis van cliëntprofielen. Deze cliëntprofielen zijn naar aanleiding van een Kamermotie geen onderdeel van de regelgeving die voor 2025 gaat gelden. In plaats daarvan worden de huidige bekostigings- en registratiewijze behouden. De wijziging is alleen van invloed op de tekst in ons inkoopbeleid 2025. Onze contractering loopt hierdoor geen vertraging op. 

Waarom deze wijziging?

Op het moment dat wij ons inkoopbeleid 2025 publiceerden, was het de bedoeling dat vanaf 2025 de cliëntprofielen onderdeel werden van de bekostiging van wijkverpleging. Ons inkoopbeleid is dan ook geschreven met het oog op deze nieuwe bekostiging. Door landelijke ontwikkelingen zijn deze cliëntprofielen niet in de NZa regelgeving 2025 opgenomen. De passage over verplichte registratie van cliëntprofielen komt daardoor in ons inkoopbeleid 2025 te vervallen.

De huidige bekostigings- en registratiewijze wordt behouden voor 2025

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), ActiZ en ZorgthuisNL zijn het eens met de nut en noodzaak van het in stand houden van de ZN-doelgroepen in de wijkverpleging. Het registreren van ZN-doelgroepen door zorgaanbieders en uitvragen van ZN-doelgroepen door zorgverzekeraars bevordert een rechtmatige en doelmatige inzet van wijkverpleging, waarbij de zorgbehoefte centraal staat.

Wat betekent dit voor u als zorgaanbieder?

U declareert in 2025 op dezelfde manier als in 2024 

Ook in 2025 blijft u declareren via de ZN-doelgroepen en bijbehorende prestatiecodes. Voor u als zorgaanbieder verandert er daarom in 2025 niets ten opzichte van dit jaar in hoe u declareert.

Maatwerkafspraken met een ‘shared savings’ component  

Voor het jaar 2025 maken we geen nieuwe maatwerkafspraken met een 'shared savings' component. Afspraken die doorlopen uit 2024 of afspraken die we al gemaakt hadden voor 2025 met zorgaanbieders, blijven wel bestaan.

Geen vertraging in contractering 

Ons aanbod en de zorgovereenkomsten die wij met u sluiten zullen gebaseerd zijn op de huidige bekostiging- en declaratiesystematiek. In ons bericht ‘Mogelijk vertraging in contractering 2025 vanwege gesprekken over ZN-doelgroepen’ gaven wij aan dat de planning van onze contractering mogelijk zou verschuiven. Dit blijkt niet het geval te zijn. Er wijzigt niets in de planning die opgenomen is in ons inkoopbeleid.

Wijziging inkoopbeleid 2025 

Deze wijziging staat opgenomen in ons inkoopbeleid Wijkverpleging 2025 en is te vinden in het hoofdstuk 'Wijzigingen/aanvullingen op het inkoopbeleid’. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam