Wijziging inkoopbeleid 2025: Minimumeisen 'inzet ander zorgpersoneel' gewijzigd

28-08-2024
In ons hoofdstuk ‘Minimumeisen voor zorgaanbieders’ van ons inkoopbeleid Wijkverpleging 2025 hebben we verschillende minimumeisen voor inzet ‘ander zorgpersoneel’ opgenomen. Deze minimumeisen zijn voor 2025 landelijk geharmoniseerd. Naar aanleiding van een landelijke evaluatie is besloten om deze minimumeisen voor het inzetten van ander zorgpersoneel aan te passen. Vanwege deze aanpassing wijzigen wij onze ‘Minimumeisen voor inzet ‘ander zorgpersoneel’ in ons inkoopbeleid 2025. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de inschrijving van zorgaanbieders voor een aanbod wijkverpleging 2025. 

Waarom deze wijziging?  

In de voorwaarden rondom ‘inzet ander zorgpersoneel’ was het niet voldoende duidelijk hoe personeel - anders dan verzorgende niveau 3 of hoger - ingezet mag worden. Er bestond vooral onduidelijkheid over de inzet van leerlingen en stagiaires. Deze onduidelijkheid ging met name over de voorwaarden rondom de inzet van directe zorgverlening bij volledige contracturen en het zelfstandig uitvoeren van zorg. De voorwaarden hiervoor zijn nu verduidelijkt met een aanpassing naar ingezette formatie. 

Daarnaast is de term ‘gecontracteerd’ geschrapt in de inleidende tekst. In ons inkoopbeleid leggen we uit welke afspraken we maken als we een overeenkomst met u afsluiten. Omdat deze afspraken alleen gelden als u een overeenkomst met ons afsluit, leidde het woord ‘gecontracteerd’ tot verwarring bij niet-gecontracteerde aanbieders. 

Om ander zorgpersoneel in te zetten blijft wel een aanvullende afspraak ‘Inzet ander zorgpersoneel’ nodig.

Wat betekent dit voor u als zorgaanbieder?  

Bij de inschrijving voor een zorgovereenkomst wijkverpleging 2025, hebben wij al rekening gehouden met deze wijziging naar ingezette formatie. Zo hadden wij een vraag opgenomen over personeelsopbouw van medewerkers in loondienst. Daarbij stond de volgende toevoeging:  

NB ‘Indien een leerling al een diploma voor niveau 2 of hoger heeft reken deze medewerker dan mee onder het functieniveau van het laatst ontvangen diploma. Voor het berekenen van het aantal FTE stagiaires en leerlingen geldt dat alleen de formatie meegenomen hoeft te worden wanneer de leerling of stagiaire zelfstandig een zorgvraag oppakt.’ 

Op basis van uw doorgegeven antwoorden is één van de volgende situaties voor u van toepassing:

Uw personeelsopbouw bevat meer dan 20% FTE ‘ander zorgpersoneel’

Geeft de eerder door u doorgegeven informatie aan dat meer dan 20% van uw ingezette personeel in de wijkverpleging uit ander zorgpersoneel bestaat? Dan ontvangt u van ons een checkvraag of dit percentage berekend is op ingezette formatie. U ontvangt deze checkvraag voor of bij de verzending van ons aanbod. 

Is dit percentage berekend op basis van ingezette formatie? Dan sturen we u een e-mail waarin we u vragen om een schriftelijke verklaring. In deze verklaring geeft u aan dat u maximaal 20% ander zorgpersoneel inzet bij leden die bij een van onze merken verzekerd zijn en een indicatie hebben binnen de Zorgverzekeringswet. Kunt u dit niet schriftelijk verklaren? Dan kunnen we helaas niet de aanvullende afspraak met u maken rondom de inzet van ander zorgpersoneel.

Uw personeelsopbouw bevat minder dan 20% FTE ‘ander zorgpersoneel’ 

Geeft de eerder door u doorgegeven informatie aan dat minder dan 20% van uw ingezette personeel in de wijkverpleging uit ander zorgpersoneel bestaat? En is de opgegeven personeelsopbouw niet op basis van ingezette formatie, waardoor een nieuwe berekening nog lager uitvalt? Dan kunt u bij uw zorginkoper aangeven dat de eerder ingevulde informatie onjuist was door te reageren op onze e-mail met ons aanbod. Dit heeft verder geen gevolgen voor het wel of niet in aanmerking komen voor de aanvullende afspraak ‘inzet ander zorgpersoneel’. U voldeed met de eerder opgegeven informatie namelijk al aan het minimumvereiste.  

Wijziging inkoopbeleid 2025 

Deze wijziging staat opgenomen in ons inkoopbeleid Wijkverpleging 2025 en is te vinden in het hoofdstuk 'Wijzigingen/aanvullingen op het inkoopbeleid’. De gewijzigde minimumeisen staan beschreven in de bijlage 'Onze minimumeisen voor zorgaanbieders'.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam