Verwijzen naar digitale GGZ via Evie
Verwijsdashboard als hulp bij verwijzing
POH-GGZ’s werken veel in het e-healthplatform van Evie. In dit platform werd een speciale knop toegevoegd, waarmee de POH-GGZ’s terechtkomen op een verwijsdashboard. Hierop werden enkele aanbieders van digitale GGZ getoond met daarbij belangrijke kenmerken van hun zorg, zoals therapievormen, wachttijden en beschikbare behandelaren. Op deze manier konden ze de aanbieders van digitale GGZ – die vaak kortere wachttijden hadden – meenemen in hun overweging voor de juiste verwijzing.
Tijdens het onderzoek zijn er 3 vragenlijsten verstuurd naar de deelnemende POH-GGZ’s. Hierin werd onder andere gevraagd naar hun attitude ten opzichte van (het verwijzen naar) digitale zorgaanbieders, het daadwerkelijke verwijsgedrag naar digitale aanbieders gedurende de onderzoeksperiode en hun ervaringen hiermee. Ook is er een verdiepend gesprek geweest met 3 (zorg)professionals om de knelpunten en succesfactoren verder uit te diepen.
Deze pilot draagt bij aan
- Meer verwijsmogelijkheden door bovenregionaal aanbod
- Overzichtelijk digitaal zorgaanbod
- Kortere wachttijd voor patiënten
- Meer bekendheid met digitale GGZ
Wat vinden zij van de pilot?
Ellen Eggens | Innovatiemanager VGZ
"Het is opvallend dat ondanks de positieve houding van de POH-GGZ tegenover digitale GGZ er nog weinig naar wordt verwezen. Dankzij deze pilot hebben we meer inzicht gekregen in de afwegingen tijdens het verwijsproces en de kansen die er zijn om verwijzingen naar digitale GGZ te stimuleren."
Anne van Puffelen | Onderzoeksleider Evie
Niek Janssen | Algemeen directeur Praktijksteun
Uitkomst van de pilot
Positief over digitale GGZ
POH-GGZ’s staan over het algemeen positief tegenover digitale GGZ. Aanbieders van digitale GGZ hebben meestal korte(re) wachttijden, waardoor cliënten sneller geholpen kunnen worden. Ook zien ze als voordeel dat cliënten vanuit huis een behandeling kunnen volgen.
Patiënten lijken sceptisch
Waarom verwijzen POH-GGZ’s ondanks deze voordelen dan nog niet zo vaak door naar digitale GGZ-aanbieders? De belangrijkste reden is dat ze het idee hebben dat hun patiënten hier sceptisch zijn. Zij lijken namelijk een voorkeur te hebben voor een face-to-face behandeling. POH-GGZ’s geven aan nog niet de juiste kennis te hebben om hun cliënten te kunnen overtuigen van een digitale behandeling.
Het verwijsdashboard helpt
Een verwijsdashboard is een handig hulpmiddel bij het verwijzen van cliënten. Het is een toegankelijke, laagdrempelige tool die weinig tijd en investering kost om te gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk dat de genoemde informatie up-to-date blijft, om teleurstellingen tijdens het verwijsproces te voorkomen.
Wie zijn Evie en Praktijksteun?
Evie staat voor e-health voor iedereen. Het e-health platform van Evie bevat online modules voor mensen die (lichte) psychische klachten hebben. Daarnaast biedt Evie digitale ondersteuning aan huisartsenpraktijken via hun platform. Bijvoorbeeld met online zorgmodules, triagelijsten, en een consultatie-functionaliteit.
Praktijksteun levert en organiseert GGZ-zorg in en rondom de huisartsenzorg. Dit doen ze in nauwe samenwerking met de POH-GGZ (Jeugd), huisartsenpraktijken, regionale huisartsenorganisaties, gemeenten en andere (zorg)professionals in het GGZ-netwerk.
Onze rol
Wij geloven in digitale en hybride zorg om de GGZ toegankelijk en toekomstbestendig te houden. De wachtlijsten zijn lang en ook de betaalbaarheid staat onder druk. Daarom is het van belang om patiënten te gidsen naar de juiste zorg of hulp op de juiste plek. Om dit te bereiken, voeren we diverse pilots, onderzoeken en andere interventies uit. Zodat we samen ervoor zorgen dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Interesse of ideeën?
Heeft u zelf innovatieve ideeën rondom hybride GGZ of het verwijsproces? Dan horen we graag van u. Neem contact op met uw VGZ-zorginkoper of stuur een e-mail naar transformatieggz@vgz.nl.