Hulpmiddelenautomaat
Good Practice in de hulpmiddelensector
Patiënten en mantelzorgers kunnen 24/7 terecht bij de hulpmiddelenautomaat voor het direct verkrijgen of aanvragen van hulpmiddelen. Dit leidt tot minder administratieve last en meer zelfregie van de patiënt.
De voordelen van deze Good Practice:
24/7 hulpmiddelen aanvragen
De patiënt kan zelf het hulpmiddel aanvragen. Hierdoor heeft de patiënt direct beschikking over het hulpmiddel, is er meer zelfregie en meer duidelijkheid over het aanvraagproces.
CO2 reductie
Hulpmiddelen worden meteen mee naar huis genomen. Er hoeft hierdoor minder vaak op en neer gereisd te worden. Daardoor wordt CO2 uitstoot verminderd.
Lagere zorgkosten
Verpleegkundigen worden volledig ontzorgd door leveranciers. Zij kunnen zich hierdoor focussen op andere werkzaamheden. Ook wordt in sommige gevallen de ligduur gereduceerd.
De hulpmiddelenautomaat: wat is dat dan?
Soms hebben patiënten na behandeling (bijv. op SEH, HAP of op de kraamafdeling) snel een hulpmiddel nodig voor verder herstel in de thuissituatie. Zonder hulpmiddel kunnen patiënten moeilijk(er) of soms zelfs niet naar huis. ‘s Avonds of in het weekend kunnen mensen echter niet terecht bij thuiszorgwinkels om de hulpmiddelen mee te nemen. De verpleegkundigen zijn bovendien veel tijd kwijt aan het aanvraagproces.
Snellere 24/7 uitgifte van hulpmiddelen
Bij de hulpmiddelenautomaat kunnen patiënten en mantelzorgers 24/7 terecht voor het direct verkrijgen of aanvragen van hulpmiddelen. Hierdoor worden verpleegkundigen ontlast, krijgt de patiënt meer zelfregie en verloopt administratieve afhandeling soepeler. Ook kunnen patiënten hierdoor soms eerder naar huis. Door minder transportbewegingen wordt bovendien CO2 uitstoot gereduceerd.
De kosten in het kort
-
Landelijke zorgkosten:
Niet exact te bepalen door verschillen in assortiment en verschillende financieringsstromen.
-
Landelijke besparing:
Voor de casus borstkolven wordt de landelijke besparing geraamd op circa € 880.000.
Zorgaanbieder aan het woord
Ruud Nelissen | Projectleider Zorginnovatielab bij MUMC+
"Patiënten en mantelzorgers kunnen snel en eenvoudig een hulpmiddel regelen wanneer dat acuut nodig is. Ook zorgprofessionals worden ontzorgd”