Darm echo om een opvlamming van IBD op te sporen
Good Practice in de medisch specialistische zorg
Een echo van de darm kan betrouwbaar de darmwanddikte bij IBD-patiënten bepalen, zonder dat er een invasief onderzoek nodig is. Daarnaast kunnen ook complicaties van IBD herkent worden, zoals vernauwingen, fistels en abcessen. Dit maakt in veel gevallen ook de MRI-enterografie overbodig.
De voordelen van deze Good Practice:
Hoge patiënttevredenheid
Patiënten hebben meer inzicht in hun eigen ziekte en behandeling. En zijn daardoor meer therapie trouw.
Minder invasief onderzoek in het ziekenhuis
Geen onnodige vertraging in de behandeling door wachttijden coloscopie.
Lagere zorgkosten
Ruim 45% kostenreductie per patiënt, waar een darm echo ingezet kan worden in plaats van een coloscopie.
Hoe werkt deze Good Practice?
Meer dan 80.000 patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD) krijgen in hun leven meerdere opvlammingen. Het gaat jaarlijks om zo'n 22.500 exacerbaties. Bij een verdenking op een opvlamming wordt meestal een coloscopie uitgevoerd voor het bepalen van de locatie en ernst van de ontsteking.
Snellere diagnose en direct starten met een behandeling
Een MDL-arts kan dankzij echografie tijdens een poliklinisch consult in 30 minuten de locatie, ernst en complicaties van een opvlamming bepalen, zonder invasief onderzoek. Vervolgens kan direct een behandeling (medicatie of operatie) gestart worden. Vroegtijdige behandeling van een IBD-opvlamming leidt tot minder opnames, minder littekenvorming, minder risico op darmkanker en een betere kwaliteit van leven.
De kosten in het kort
-
Landelijke zorgkosten:
€ 25 miljoen voor patiënten met een exacerbatie die een coloscopie krijgen. Hier zijn de kosten voor sigmoidoscopieën en verpleegdagen niet in meegerekend. -
Landelijke besparing:
Landelijk kan er potentieel € 12 miljoen bespaard worden.
Zorgaanbieder aan het woord
Charlotte Peters | MDL-arts bij het Diakonessenhuis
“Echografie is een betrouwbaar onderzoek om een opvlamming van Crohn en Colitis Ulcerosa vast te stellen en maakt herhaalde coloscopie overbodig.”