Academie voor zelfzorg
Good Practice in samenwerking met MSZ en wijkverpleging
De Academie voor zelfzorg geeft in het ziekenhuis instructies en trainingen aan patiënten en mantelzorgers. Door deze begeleiding - gericht op zelfredzaamheid - gaan patiënten met meer zelfvertrouwen naar huis.
De voordelen van deze Good Practice
Toename zelfredzaamheid
Patiënten zijn meer zelfredzaam en ervaren de voordelen van zelfmanagement.
Begeleiding is gericht op zelfmanagement
Door betere begeleiding gericht op zelfredzaamheid leren patiënten beter omgaan met hun aandoening.
Besparing: minder verwijzingen wijkverpleging
Voor subcutaan injecteren is er een potentiële afname van de inzet van wijkverpleging van 43%. Dit zorgt voor het vrijspelen van capaciteit voor directe cliëntenzorg in de wijkverpleging.
Waarom de Academie voor zelfzorg?
Om de wijkverpleging toekomstbestendig te houden, is het van groot belang dat de zelfredzaamheid van cliënten toeneemt. MUMC+ en Envida zagen mogelijkheden in het ontwikkelen van trainingen voor patiënten en mantelzorgers. Zo kunnen patiënten met meer deskundige begeleiding en met meer eigen regie en vrijheid naar huis.
Hoe zorgt deze Good Practice voor verbetering?
Via de Academie voor zelfzorg worden instructies en trainingen aangeboden aan patiënten én mantelzorgers. De academie zorgt ervoor dat instructies al in ziekenhuis worden gegeven en dat patiënten met vertrouwen naar huis gaan. Hierdoor kan de juiste, professionele zorg op de juiste plek worden geleverd. Maar wordt ook een veilige overgang van ziekenhuis naar huis ingezet.
Landelijke kostenbesparing
Theoretisch potentieel kostenbesparing van € 5,9 miljoen. Dit is gebaseerd op de potentiële besparing in uren en daarmee het vrijspelen van capaciteit door minder verwijzingen naar wijkverpleging.
Doelgroep en zorgverleners
-
Doelgroep
Patiënten, cliënten en mantelzorgers die fysiek en cognitief in staat zijn een instructie of training te volgen, en dit ook willen.
Specifiek: patiënten met indicatie subcutaan injecteren thuis.
-
Betrokken zorgverleners
Afdelingsverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, instructieverpleegkundigen afkomstig van verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis (o.a. BIG-geregistreerd en/of didactisch bijgeschoold).
Zorgprofessionals over 'Academie voor zelfzorg'
Matthijs Bosveld | MUMC+
“De Academie voor zelfzorg komt tegemoet aan de wens van patiënten en mantelzorgers om een actieve(re) rol te spelen bij hun gezondheid. Door de actieve ondersteuning in de vorm van instructies voorkomen we - ziekenhuis en thuiszorgorganisatie tezamen - dat zelfredzaamheid uitmondt in ‘zoek-het-zelf-maar-uit redzaamheid”
Marianne Frederix | Envida
"Met de juiste ondersteuning kun je meer dan je denkt"
Neem contact met ons op over deze innovatie
Wilt u meer informatie over de Good Practice? Of wilt u deze zorginnovatie implementeren? Wat goed! We helpen u graag verder. U kunt hiervoor contact opnemen met onze innovatiemanagers.
Alle zorgvernieuwingen op een rij
Laat u inspireren en bekijk alle zorgvernieuwingen. Kies via de filters aan de linkerkant de innovaties die voor u van toepassing zijn.