Verpleegkundig Adviesgesprek
Good Practice in de wijkverpleging
Het Verpleegkundig Adviesgesprek zorgt ervoor dat iedere zorgvrager in beeld komt. Het Verpleegkundig Adviesgesprek vervangt het intakegesprek. Samen met de wijkverpleegkundige wordt bepaald welke oplossingen mogelijk zijn vóórdat de hulpvraag automatisch wordt beantwoord met het leveren van zorg.De voordelen van deze Good Practice
Hogere zelfredzaamheid
Iedereen in beeld
Minder uren wijkverpleging per cliënt
Wat is het Verpleegkundig Adviesgesprek?
De wijkverpleegkundige biedt aan alle nieuwe zorgvragers een adviesgesprek aan, ongeacht of er capaciteit is om de zorg te kunnen leveren. Dit adviesgesprek vervangt het indicatiegesprek. Hierdoor komt iedere zorgvrager in beeld bij de wijkverpleging.
De wijkverpleegkundige onderzoekt met de cliënt verschillende mogelijkheden om de hulpvraag te beantwoorden. Hierbij wordt zoveel mogelijk gestuurd op zelfredzaamheid van de cliënt, als ook het inzetten van het netwerk van de cliënt of eventuele hulpmiddelen.
Samen bepalen welke oplossingen mogelijk zijn
Het uitgangspunt is dat de wijkverpleegkundige kijkt naar de daadwerkelijke zorgbehoefte van de cliënt en samen bepaalt welke oplossingen mogelijk zijn, vóórdat de hulpvraag automatisch wordt beantwoord met het leveren van zorg. Doordat iedere zorgvrager in beeld komt en er een beperkt aantal uren wijkverpleging beschikbaar is, wordt de aandacht op zelfredzaamheid, en het inzetten van hulpmiddelen en het netwerk gestimuleerd.
De kosten in het kort
-
Landelijke zorgkosten
€ 1,36 miljard aan wijkverpleging voor cliënten die nieuw in zorg komen.
-
Landelijke besparing
Potentiële landelijke besparing van ongeveer 176.000 uur wijkverpleging. Dit betekent € 10,8 miljoen aan zorgkosten of 96 fte (o.b.v. 36 uur per week).
Zorgaanbieder aan het woord
Jolanda Risseeuw | Wijkverpleegkundige bij Thebe
"Door het Verpleegkundig Adviesgesprek worden cliënten meer zelfredzaam. Hierdoor kan ik meer cliënten helpen die mijn zorg nodig hebben."
Neem contact met ons op over deze innovatie
Wilt u meer informatie over de Good Practice? Of wilt u deze zorginnovatie implementeren? Wat goed! We helpen u graag verder. U kunt hiervoor contact opnemen met onze innovatiemanagers.